دانشگاه مجازی برنج قهوه ای چیست؟ - دانشگاه مجازی

برنج قهوه ای در جنوب شرقی آسیا مانند برنج های سبوس دار بسیار استفاده می شود. این برنج جزو دسته غلات به حساب می آید. کربوهیدرات برنج قهوه ای بیشتر و پیچیده تر از دیگر غلات می باشد.می توانید با مصرف یک وعده برنج قهوه ای، از ریز مغذی های فراوانش مانند پروتئین، فیبر، ویتامین های گروه ب، آهن، منگنز، کلسیم، فسفر، پتاسیم و روی استفاده کنید و از مزایای آنها بهره مند شوید.در ادامه ی این مطلب از تک پزشک به بررسی خواص این برنج و همچنین مواد مغذی موجود در آن خواهیم پرداخت.برنج قهوه ای چیست؟برنج قهوه ای همان برنجی است که برخی به آن برنج پیش پخت شده هم می گویند. برای تولید چنین محصولی، زمانی که برنج را در حالت شلتوک (شلتوک به پوسته سلولزی روی دانه های برنج گفته می شود که پوسته نازک دیگری را هم زیر خود جای داده است) از مزرعه برداشت می کنند پیش از جدا کردن شلتوک از دانه برنج، آن را با آب داغ یا بخار آب، قدری حرارت می دهند.این حرارت دهی باعث می شود ویتامین ها و املاحی که داخل پوسته برنج وجود دارند، به مغز آن منتقل شوند. بعد از طی مرحله حرارت دهی برنج ها را خشک و سپس پوسته سلولزی آن را جدا می کنند.در اثر فرآیند حرارت دهی، برنج با پوسته رویی آن، رنگ محصول نهایی به دلیل جذب ویتامین ها و املاح و همچنین به دلیل رنگ قرمز مایل به قهوه ای که پوسته زیر شلتوک دارد، به سمت قهوه ای شدن می رود.این در حالی است که برنج سفید، حرارتی نمی بیند و پوسته آن در همان مراحل اولیه پس از برداشت هم زدوده و صیقل داده می شود. با این حساب می توان گفت که همین فرآیند پیش پخت شدن برنج های قهوه ای باعث بیشتر شدن میزان املاح و ویتامین های آنها نسبت به برنج های سفید می شود.چرا برنج قهوه ای بوی متفاوتی می دهد؟دانه های برنج دارای دو پوسته بیرونی هستند، که پوسته اولی بسیار نازک و پوسته بعدی که همان شلتوک باشد، قدری ضخیم تر است.اگر دقت کرده باشید، گاهی دانه های برنجی که پوست بسیار نازکی روی آنها پولیش نشده، در میان دانه های برنج سفید هم وجود دارند. همان دانه هایی که خط های قرمز و قهوه ای رویشان نقش بسته و برخی از افراد به گمان خراب بودن، آنها را جدا می کنند و دور می اندازند.اگر شما این خط های قرمز و قهوه ای را با ناخن خراش دهید، پوسته ای از روی دانه های برنج کنده می شود که این پوسته، درواقع همان سبوس برنج است. میزان چربی، پروتئین، ویتامین ها و املاح این پوسته بسیار زیاد است.حالا زمانی که دانه های برنج را برای تولید برنج قهوه ای، پیش پخت می کنند، حجمی از این چربی ها، پروتئین ها، ویتامین ها و املاح به مغز برنج می رسند. وقتی که این مواد از سبوس به مغز برنج منتقل می شوند، بوی خاصی به آن می بخشند که برخی از افراد چنین بویی را نمی پسندند. البته چون ما ایرانی ها به خوردن برنج قهوه ای عادت نداریم، نمی توانیم ذائقه خود را به سادگی با آن هماهنگ کنیم وگرنه این بو برای طرفداران این نوع برنج در هند و تایلند، چندان ناخوشایند و نامطبوع هم نیست.ماندگاری برنج قهوه ایچربی ها، پروتیئن ها، املاح و ویتامین های بیشتر موجود در برنج های قهوه ای باعث می شود که زمان ماندگاری آنها نسبت به برنج های سفید، کمتر بشود.مثلا اگر بتوان برنج سفید را به مدت یکسال بدون نگرانی از خراب شدن، نگهداری کرد، این رقم برای برنج های قهوه ای به حدود ۶ ماه کاهش می یابد.آیا همه می توانند از آن استفاده کنند؟خوشبختانه، بله. یعنی تاکنون مورد خاصی از مصرف برنج قهوه ای سالم و استاندارد گزارش نشده که متخصصان بتوانند براساس آن با قطعیت کامل اعلام کنند که مصرف این نوع برنج برای گروهی از افراد، ممنوع یا خطرناک است.تفاوت برنج سفید با برنج قهوه ایتفاوت بین برنج قهوه ای و سفید تنها در رنگ آنها نیست. دانه کامل برنج دارای چندین لایه می باشد. اگر فقط یک لایه خارجی آن را برداریم، آنچه نامیده می شود، برنج قهوه ای است. در اثر این فرایند، مواد مغذی موجود در برنج، به مقدار خیلی کم از بین می روند.حال اگر برنج قهوه ای آسیاب شود، مقدار زیادی از لایه های دانه برنج به همراه سبوس و مواد مغذی آن از بین می روند و آن چه باقی می ماند، همان برنج سفید است.در طی آسیاب کردن برنج قهوه ای و تبدیل آن به برنج سفید مواد زیر از دست خواهند رفت:،۶۷ درصد ویتامین ب۳۸۰ درصد ویتامین ب۱۹۰ درصد ویتامین B6نصف منگنزنصف فسفر۶۰ درصد آهنتمامی فیبرهای محلول و اسیدهای چرب ضروری موجود در آنمواد مغذی موجود در یک لیوان برنج پخته شده ی سفید و قهوه ای:ماده ی مغذیبرنج سفیدبرنج قهوه ایکالری۲۶۶۲۱۸پروتئین (گرم)۵۴/۵کربوهیدرات (گرم)۵۸/۶۴۵/۸فیبر (گرم)۰/۵۳/۵چربی (گرم)۰/۴۱/۶اسیدهای چرب غیراشباع (گرم)۰/۱۰/۶کلسترول (میلی گرم)۰۰ فیبر موجود در برنج قهوه ایبرنج قهوه ای، ۳ برابر برنج سفید دارای فیبر می باشد. فیبر باعث پایین آمدن کلسترول، کنترل قند خون و دیابت، از بین برنده سرطان روده بزرگ و یبوست می باشد.مقدار فیبر موجود در تعدادی از میوه ها و غلات در جدول زیر آمده است:غذامقدارفیبر برحسب گرمجویک لیوان۱۳/۶چاودار(گندم سیاه)یک سوم لیوان۸/۲۲گلابی۱ عدد متوسط۵/۰۲سیب۱ عدد متوسط با پوست۵پرتقال۱ عدد۴/۴۲توت فرنگییک لیوان۳/۸۲برنج قهوه اییک لیوان۳/۵آلویک چهارم لیوان۳/۰۲نان گندمیک تکه۲روغن برنج قهوه ای(یا روغن سبوس برنج)، دارای مقدار کمی کلسترول LDL(کلسترول بد) می باشد.باسماتی جزوی از برنج های قهوه ای می باشد. باسماتی و دیگر برنج های قهوه ای، شاخص گلیسمی کمتری دارند.خواص برنج قهوه ایبرنج قهوه ای منبع خوبی از منگنز، سلنیوم و منیزیم می باشد.منگنزیک فنجان برنج قهوه ای، ۸۰ درصد از نیاز روزانه بدن به منگنز را تامین می کند. منگنز به تولید انرژی از پروتئین و کربوهیدرات کمک می کند و همچنین در ساخت اسیدهای چرب نیز وارد عمل می شود.برنج قهوه ای و منگنزمنگنز برای سلامت سیستم اعصاب و برای تولید هورمون های جنسی بسیار مهم است. منگنز جزء مهم آنتی اکسیدان می باشد که جلوی تخریب سلول را می گیرد. منگنز جلوی رعشه، ضعف روحی، جوش های پوستی و آسیب های لوزالمعده را می گیرد. سلنیومیک فنجان برنج قهوه ای پخته شده در حدود ۳/۲۷ درصد از نیاز روزانه بدن به سلنیوم را تامین می کند. سلنیوم یکی از اجزای اساسی سوخت و ساز بدن می باشد.برنج قهوه ای و سلنیومبرای مثال در سوخت و ساز هورمون های تیروئیدی شرکت می کند، نوعی آنتی اکسیدان می باشد و وظیفه ایمن سازی بدن را بر عهده دارد.سلنیوم با کمک ویتامین E نقش آنتی اکسیدانی خود را کامل می کند. سلنیوم نه تنها برای مقابله با سرطان مهم است، بلکه برای بیماری های قلبی، کاهش علامت های تنگی نفس و درد و همچنین تسکین ورم و التهاب مفاصل بسیار مفید می باشد.برنج قهوه ای از آنجا که دارای مقدار زیادی فیبر و سلنیوم می باشد، برای بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ بسیار مفید می باشد.منیزیمبرنج قهوه ای و تمامی غلات و دانه های سبوس دار، منبع بسیار خوبی از منیزیم می باشند. منیزیم فعال کننده بیش از ۳۰۰ نوع آنزیم می باشد. این آنزیم ها در استفاده بدن از گلوکز و انسولین شرکت می کنند.منیزیم و برنج سفیدبر اساس مطالعات به دست آمده برنج قهوه ای، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کم می کند.منیزیم برای بدن تاثیرات زیر را دارد:فشار خون را کم می کندسردردهای میگرنی را از بین می بردکاهش دهنده تنگی نفس می باشداز گرفتگی عضلانی جلوگیری می کندجلوی خستگی را می گیردابتلا به سکته قلبی و بیماری های قلبی را کم می کندمنیزیم توسط کلسیم، حرکات اعصاب و عضلات را کنترل می کند.منیزیم هم مانند کلسیم برای سلامت استخوان مفید است. دو سوم منیزیم بدن، در استخوان ها جای دارد.تفاوت روش نگهداری برنج قهوه ای با سفیداز آنجا که میزان چربی و املاح برنج قهوه ای بیشتر از برنج سفید است، بنابراین توصیه می شود که آن را برای پیشگیری از تجزیه و فاسد شدن چربی هایش، در مکانی خشک تر و خنک تر نگهداری کنید.در این فسمت تک پزشک اطلاعاتی در مورد برنج قهوه ای، تفاوت آن با برنج سفید و نحوه مصرف آن را خواندید.همچنین بخوانید: عوارض مصرف زیاد برنج سفید

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 367 views بار دسته بندی : خواص مواد غذایی میوه و گیاهان تاريخ : 7 فوریه 2021 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها