دانشگاه مجازی علائم مسمومیت غذایی چیست؟ - دانشگاه مجازی

مصرف مواد غذایی فاسد یا آلوده، سبب ایجاد مسمومیت غذایی می شود، بیشترین مسمومیت ها بوسیله میکروب استافیلوککاس یا ای.کولی صورت می گیرد. اما چگونه متوجه بشویم که دچار مسمومیت غذایی شده ایم؟در ادامه ی این مطلب از تک پزشک با ما همراه باشید تا علائم و درمان مسمومیت غذایی را بدانید.علت مسمومیت غذاییمسمومیت می تواند بصورت فردی یا در صورت مصرف غذای آلوده بصورت جمعی، همگی را مبتلا کند. در مکان های عمومی همچون، بوفه های مدارس، شرکتها، رستورانها و … احتمال مسمومیت بیشتر است، چرا که آنها مجبورند به دلیل حجم غذایی زیاد، یا مواد را بیرون از یخچال نگه دارند یا اینکه در حین تهیه آنها موارد بهداشتی را به درستی رعایت نکنند.بیشترین مسمومیت ها در اثر عدم پخت کامل مواد گوشتی، خرابی محصولات لبنی و بیرون ماندن غذاهایی همچون سالادها (الویه، سالاد کلم و…) که در آنها از سس مایونز استفاده شده است، اتفاق می افتد.عوامل ایجاد مسمومیت وجود باکتریهایی چون:باسیللوس کراسبوتولیسمکامپی لوبکترکولراگازهای ای.کولیلیستریااستفیلوککاسقارچ سمیمسمومیت ماهیبوتولیسم میکروبی است که در صورت عدم تهیه مناسب انواع کنسرو ها در آنها رشد کرده و در مواقعی نیز منجر به مرگ بیمار می شود.نوزادان و سالمندان جزء افرادی هستند که بیشتر در معرض خطر مسمومیت قرار دارند، البته شما هم در صورت موارد زیر در معرض مسمومیت هستید:اگر بیماری خاصی دارید مثل بیماری های مادرزادی یا دیابتضعف سیستم ایمنیبیشتر در حال سفر و رفت و آمدهای برون شهری باشیددر عین حال زنان باردار و یا مادرانی که دوران شیردهی را می گذارنند باید بیشتر مراقب مسمومیت و مواد غذایی آلوده باشند.علائم مسمومیتاین علائم معمولاً از ۲ الی ۶ ساعت پس از صرف غذا نمایان می شود. البته این زمان دقیق نیست چرا که بسته به نوع باکتری و مسمومیت، این علائم ممکن است زودتر یا دیرتر شروع شود.دردهای قولنجی ناحیه شکماسهال ( شاید هم اسهال خونی)تب و لرزسردردحالت تهوع و استفراغضعف شدید و اختلالات جسمانی (در برخی موارد چون مسمومیت با بوتولیستم، اختلال تنفسی)مراجعه به مراکز مخصوص:در صورت مشاهده علائم زیر، فوری به پزشک مراجعه کنید:اسهال بیشتر از دو تا سه روزوجود خون در مدفوعحالت تهوع، استفراغ، ادرار زیادتب بالای ۳۸ درجهدر صورت بروز علائم زیر حتماً با اورژانس تماس بگیرید:خونریزی شدید روده ای (در مدفوع) یا مدفوع قرمز یا سیاهعدم تنفّس درست و اختلال سیستم تنفّسیاختلال در حرکات اعضای بدن، اختلال در گفتار، بینایی و ….علائم از دست رفتن آب بدن ( عطش، سرگیجه، غش کردن)مشکلات بلعیدر صورتی که حدس می زنید از مصرف ماهی، قارچ یا کنسرو ( بوتولیسم) مسمومیت شدیدعدم تنظیم ضربان قلب (تپش، کندی و …)علائم مسمومیت غذاییچگونه علت مسمومیت را بدانیم؟اولین اقدامات جهت تشخیص و مداوای مسمومیت این است که پزشک در مورد غذاهای مصرفی اخیر از شما سوال می کند و سپس به کنترل و جبران آب از دست رفته ی بدن در اثر اسهال و استفراغ می رسد.آزمایشات جهت تشخیص عامل مسمومیت:در برخی مواقع حتی با موارد فوق نیز علل و درمان مسمومیت مشخص نمی شود، در اینصورت از روشهای زیر استفاده می شود:سیگمیودوسکوپی: وارد کردن لوله طبی باریکی در روده از طریق مقعد برای تشخیص خونریزی و تورم داخلیالکترومایوگرافی: تست مقدار پالس های الکتریکی در عضلات جهت تشخیص بوتولیسمتست مایع نخاعی در صورت وجود اختلالات عصبیکارهای ضروری برای بهبود وضعیت بدنجهت بهبود اولیه و عدم از دست رفتن بیش از حد آب بدن که خود موجب بروز اختلالات حیاتی می شود، می توانید از روشهای زیر استفاده کنید:حتی المقدور تا وقتی که اسهال شما برطرف نشده است از خوردن مواد دیرهضم و لبنی پرهیز کنید. (در این حالت سیستم گوارشی قادر به تجزیه ی قند لاکتور موجود در مواد لبنی نیست)خوردن مایعات ( البته به جز مواد لبنی، کافئین دار) برای جبران آب ازدست رفته در اثر اسهال و استفراغدر مورد کودکان سریعاً محلول ا.اس.آر را از داروخانه تهیه و مصرف کنید (تأمین کننده آب و نمک ومواد قندی)همچنین بخوانید: پودر ors چیست؟در صورت عدم قبول مایعات توسط سیستم گوارشی، به پزشک مراجعه تا از طریق سرم، مواد قندی و مایعات از دست رفته تأمین شود.اگر بطور عادی از داروهای مدر و ملین استفاده می کنید، در صورت اسهال باید این داروها را البته حتماً با مشورت پزشک قطع کنید.لازم به ذکر است در بیشتر مسمومیت های عادی، معمولاً پزشکان آنتی بیوتیک را تجویز نمی کنند.در صورت مسمومیت با قارچ یا ماهی و دیگر حیوانات دریایی، سریعاً به پزشک مراجعه کنید چرا که احتمال زیاد، وی برای درمان دفع سموم، مجبور به تخلیه معده می شود.طول درمان مسمومیت:بیشتر مسمومیت ها با مراقبتهای ویژه تحت نظر پزشک، ظرف ۱۲ تا ۴۸ ساعت برطرف می شوند، مگر اینکه مسمومیت در اثر نوع باکتریهای حاد و قوی باشد.عوارض مسمومیت غذایی:در برخی مواقع کمبود آب بدن در این بین موجب عواقبی به شرح ذیل می شود:ورم مفاصل ( در صورت مسمومیت با غذاهای دریایی)اختلالات جریان خون ( میکروب ای.کولی یا …)مرگ ( بیشتر در اثر قارچ های سمی، سم موجود در برخی ماهی ها و یا ماهی خراب یا بوتولیسم)اختلالات کلیوی ( ای.کولی یا …)اختلالات سیستم عصبی (بوتولیستم، کامپی لوبیکیتر)مشکلات سیستم تنفسی (بوتولیسم)راه هایی برای پیشگیری از مسومیت غذاییهمواره نظافت شخصی و ظروف و وسایل آشپزخانه را رعایت کنید.پخت کامل غذا: بسته به نوع مواد غذایی (گوشت،ماهی،کنسرو،…) حرارت لازم را اعمال کنید.هرگز ماهی یا مواد سرخ کردنی را در روغن قبلی سرخ نکنید.همواره مواد غذایی را بسته به مقدار نیاز و زمان مصرف در یخچال یا فریزر نگاه دارید، در صورتی که مواد گوشتی نپخته در یخچال بیش از یک تا دو روز ماند، مصرف نکنید.به تاریخ مصرف مواد غذایی، نحوه ی صحیح بسته بندی (بسته بندی سوراخ نباشد) دقّت کنید. از مصرف کنسروهای باد کرده یا ضربه دیده خودداری کنید.به مزه و بوی غذا دقّت کنید، در صورت احساس بو یا مزه ی غیرعادی، از مصرف آن پرهیز کنید.همچنین بخوانید: علت استفراغ خونی چیست؟

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 709 views بار دسته بندی : تغذیه و تناسب اندام تاريخ : 7 مارس 2021 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها